Banke telefoniraju klijentima da namire dug

Bez autora
Dec 27 2012

I pre nego što se podaci o neplaćenom dugu „zacrvene“ u Kreditnom birou, telefon dužnika će se usijati od poziva banke, koja ne dozvoljava mogućnost da se sa ratom kasni više od nekoliko dana. Rata za keš kredit vam je prošla pre pet dana, nedostaje vam još 1.500 dinara. Kada mislite to da platite? - jedan je od primera telefonskog poziva bankara upućenog klijentu. Pri tome se insistira na odgovoru kog dana će dug biti namiren, iako je iz evidencije banke potpuno jasno kog datuma i kojim ritmom pristiže plata ili penzija na tekući račun. Nepoznanica je da li bankari ovako revnosno opominju i velike dužnike i preduzeća koja kasne sa plaćanjima svojih dugova. U svakom slučaju, cifre pokazuju da su građani i dalje bolje platiše od kompanija. Svaki deseti kredit kod stanovništva ima problem u otplati, dok svaka četvrta firma ne plaća svoje rate na vreme, ili ih ne plaća uopšte. Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga štiti građane od prodaje njihovih dugova specijalnim agencijama za naplatu potraživanja.

Banke telefoniraju klijentima da namire dugI pre nego što se podaci o neplaćenom dugu „zacrvene“ u Kreditnom birou, telefon dužnika će se usijati od poziva banke, koja ne dozvoljava mogućnost da se sa ratom kasni više od nekoliko dana.

- Rata za keš kredit vam je prošla pre pet dana, nedostaje vam još 1.500 dinara. Kada mislite to da platite? - jedan je od primera telefonskog poziva bankara upućenog klijentu. Pri tome se insistira na odgovoru kog dana će dug biti namiren, iako je iz evidencije banke potpuno jasno kog datuma i kojim ritmom pristiže plata ili penzija na tekući račun.

Nepoznanica je da li bankari ovako revnosno opominju i velike dužnike i preduzeća koja kasne sa plaćanjima svojih dugova. U svakom slučaju, cifre pokazuju da su građani i dalje bolje platiše od kompanija. Svaki deseti kredit kod stanovništva ima problem u otplati, dok svaka četvrta firma ne plaća svoje rate na vreme, ili ih ne plaća uopšte.

Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga štiti građane od prodaje njihovih dugova specijalnim agencijama za naplatu potraživanja. Međutim, građane ništa ne štiti od toga da agencija, predstavljajući se kao banka i radeći u njeno ime zove klijente i opominje ih da plate.

Posle nekoliko dana kašnjenja u plaćanju duga, najčešće bankarski službenici telefonskim pozivom opominju dužnika. Koliko tačno treba da prođe vremena da bi banka za ovaj posao platila agenciju koja će to da čini u njeno ime, nepoznanica je. U jednoj od agencija za „uterivanje dugova“ kažu da nema pravila.

- Ne postoji striktno određeni period kašnjenja otplate posle koga se naplata potraživanja prepušta specijalizovanim agencijama - rečeno je „Novostima“ u jednoj od njih.

- Svaki dan kašnjenja u izmirivanju obaveza predstavlja neplanirano zadržavanje sredstava, a samim tim i smanjenu mogućnost da banka ili neka druga kompanija koja pruža uslugu taj novac dalje investira. Zato banke i kompanije pokušavaju da kontrolišu i prate svoja nenaplaćena potraživanja, bilo interno, bilo preko specijalizovanih kompanija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik